Održana 7. smotra folklora Kolo na gruntišću

U nedjelju 16.09.2018. održana je 7. Smotra folklora  „Kolo na gruntišću“ P.Moslavina.

Organizator Smotre je KUD „Slavonac“  i općina P.Moslavina.

Ove godine Smotra je dobila i ime: istražujući i ispitujući najstarije mještane Moslavine, doznali smo da se ovo mjesto , na kojem se održava Smotra, nazivalo gruntišće. Usmenu predaju potkrijepila je provjera u katastarskim knjigama gdje je službeni naziv ovog dijela zemljišta – potkućnice. A potkućnice se u Moslavini kažu –  gruntišća…I nekada se ovdje sastajalo i plesalo:  „Lolo moja, lane moje…“  Stoga je i Smotra dobila ime  : Kolo na gruntišću.

Na Smotri je , osim domaćina, sudjelovalo još 7 KUD-ova iz 4 županije:

– KUU „ Napredak“ Podgajci Podravski

-KUD „KUD „“Jasen“ Šaptinovci

– KUD „ Lipa“ Nova Bukovica

– KUD „Čačinci“ Čačinci

– KUD „Podravina“ Čađavica

– KUD „Berislavić“ Novi Grad

-KUD „Ljuba voda“ Ljubešćica

Smotra je započela u 16,00 sati svečanom povorkom od škole do Mjesnog doma. U raspjevanoj povorci sudjelovalo je oko 250 folkloraša i tamburaša.

Smotru je  otvorio načelnik općine P.Moslavina Zdravko Šimara, a blagoslov je podijelio i župnik mons. Vladimir Škrinjarić. Pjesmom i plesom Smotru su otvorili domaćini: dječja i odrasla folklorna sekcija s tamburašima.

U bogatom kulturno-umjetničkom programu smjenjivala su se kola, pjesme, tamburica, gajde; uštirkane  i izvezene zavičajne nošnje plijenile su poglede, a velik broj nazočnih mještana Moslavine i okolnih mjesta nagradio je izvođače velikim pljeskom.

Svoje ručne radove i rukotvorine izložili su članovi KUD-a „Slavonac“, Udruge žena „Cer“ Crnac, Udruge „Rukotvorine“ Zdenci, Dijana Šimara iz Slatine i Zdenko Greganić iz Valpova.

Smotra je završila druženjem sudionika i gostiju uz glazbu grupe Treća smjena.