ŠRD "Štuka"

ZŠRU Donji Miholjac

A. Šenoe 4, Donji Miholjac

“Đurađ” Sv.Đurađ
“Đurđenovac” Đurđenovac
“Linjak” Golinci
“Plosna” Kunišinci
“Smuđ” Črnkovci
“Šaran” P. Podgajci
“Štuka” P. Moslavina
„Udica“ D. Miholjac
„Zlatni Karas“ Viljevo

Darko Mikić – predsjednik ZŠRU Donji Miholjac – 099-275-83-33, zsrd-osijek@os.t-com.hr

Željko Macanić – predsjednik ŠRS OBŽ, Osijek, tajnik ZŠRU Donji Miholjac, 091-522-04-01 031-631-653

ŠRD ”ŠTUKA”

Podravska Moslavina

Miroslav Matoković – predsjednik ŠRD ”Štuka” P. Moslavina, 098-914-77-90

Mato Perković – blagajnik ŠRD ”Štuka” P. Moslavina, 098-914-77-90

Slavko Kupanovac – tajnik ŠRD ”Štuka” P. Moslavina, 098-983-58-43

Osnovano 1963. god. u Podravskoj Moslavini.
Broj članova: 74 u 2015. god.
Gospodari vodama: rijeka Drava, rječica Karašica – otvorene vode tekućice;
Orešnjačka bara 7,4 ha, Zatoka bara 4,8 ha – zatvorene vode stajačice.
Ribički dom uz baru ”Orešnjak” sagrađen 1984. god., ribički dom uz baru ”Zatoka” sagrađen 2016. god.

Povijest

Krajem pedesetih godina prošlog stoljeća grupa ribiča iz Podravske Moslavine izrazila je želju za osnivanjem vlastitog ribolovnog društva. Osnivačka skupština zakazana od strane inicijativnog odbora održana je 9. veljače 1963. u prostorijama vatrogasnog doma u Podravskoj Moslavini. Između 25 članova ribolovnog društva za predsjednika je izabran Franjo Radinovac.

Naziv društva je Športsko-ribolovno društvo “Štuka” Podravska Moslavina.

Donesen je i program rada za 1963. godinu, kao i upisnina i članarina za odrasle članove od 1.500 dinara, za omladince od 14 do 18 godina 1.000 dinara, a za pionire od 7 do 14 godina 300 dinara.

Uz ribolov, članovi društva aktivno se bave i kulturnim aktivnostimakao članovi DVD-a, KUD-a, dramske sekcije i glazbenog sastava, a okupljanja, sastanci i sve aktivnosti odvijali su se u vatrogasnom ili zadružnom domu. Članovi društva bavili su se i natjecanjima u ribolovu, najprije u društvu, a kasnije i u zajednici ribolovnih udruga u svim kategorijama.

Ribički dom sagrađen je 1984. godine kraj Orešnjačke bare. Oko ribičkog doma posađeno je ukrasno drveće, topole te voćke i vinova loza na žici. Uz dom su postavljene klackalice, ljuljačke, malonogometno igralište, viseća kuglana radi rekreacije članova i njihovih obitelji ali i drugih izletnika namjernika ljubitelja prirode. Sagrađena je i nadstrešnica s klupama. Izvođeni su svake godine radovi na održavanju doma i rekreacijskog centra, dogradnja brane i izgradnja nasipa na ispusnom kanalu Orešnjačke bare, košenje niske obale i drugo. Danas je nažalost ribički dom prilično zapušten i narušen od zuba vremena.

Danas Športsko-ribolovno društvo “Štuka” Podravska Moslavina kao ovlaštenik ribolovnog prava koji se bavi rekreacijsko-športskim ribolovom ima 88 članova. Upravni odbor čine predsjednik Miroslav Matoković, potpredsjednik Mato Bertić, tajnik Slavko Kupanovac, blagajnik Mato Perković, te članovi Dominik Nemet, Miroslav Pavlović, Božidar Horg, Mirko Petrović i Boris Popić.

Ribočuvarsku službu izvršavaju profesionalni ribočuvari na nivou ZŠRU-a Donji Miholjac Miroslav Čosić i Mirko Janžek.

Društvo ima svoj Statut, ribolovno-gospodarsku osnovu te svake godine donosi plan ulova ribe u skladu s ribolovno-gospodarskom osnovom, plan poribljavanja, plan radova i financijski plan. Članovi ribolovnog društva su 2016. godine izgradili novi ribički dom uz baru Zatoka.

Športsko-ribolovno društvo “Štuka” gospodari s zatvorenim vodama – vodama stajačicama (Orešnjačka
bara 7,4 ha i bara Zatoka 4,8 ha) i otvorenim vodama – tekućicama (rijekom Dravom od mjesta Čađavica do mjesta Gata te riječicom Karašicom). Sve ove vode su bogate ribom, šaranom, amurom, smuđem, štukom, somom, amerićkim somićem (cverglom), linjakom, deverikom, lipljanom, babuškom, klenom i ostalom bijelom ribom. Ribolovno društvo gospodari ovim vodama na temelju dodjele ribolovnog prava na 20 godina.

Natjecanja u ribolovu odvijaju se uglavnom u okviru društva u kategoriji seniori i juniori jednom godišnje u svibnju mjesecu. Svaki član ribolovnog društva ostvaruje pravo ulova ribe na temelju
položenog ribičkog ispita (uvjerenja o položenom ribičkom ispitu) za lov riba u rekreacijsko-športskom ribolovu i ribolovne dozvole ribičke udruge za lov riba u rekreacijsko-športskom ribolovu na vodama kojima gospodari ribolovno društvo u skladu s Zakonom o slatkovodnom ribarstvu, Naredbom o zaštiti riba u slatkovodnom ribarstvu, ribolovno-gospodarskom osnovom te godišnjim planom ribolova.

Skip to content